Koggenland vierde Nationale Boomfeestdag 2019 op een bijzondere manier. Woensdag 13 maart werd voor bassischool De Caegh in Obdam een fruitboomgaard aangeplant. Burgemeester en wethouders van gemeente Koggenland en leerlingen van De Caegh staken, onder begeleiding van de buitendienst, de handen uit de mouwen en plantten de eerste fruitboom. Vanwege het slechte weer worden de andere 32 fruitbomen later deze maand door de leerlingen en buitendienst geplant.

De boomgaard aan de Nijenburghlaan is de derde gemeentelijke fruitboomgaard. Er is voor verschillende rassen appels, peren en pruimen gekozen om een gevarieerd beeld te creëren en biodiversiteit te stimuleren. Het planten van de fruitbomen is onderdeel van een breder programma binnen de gemeente, gericht op het verder verhogen van de kwaliteit van de leefomgeving, waar inwoners niet alleen kunnen recreëren, maar ook natuur kunnen beleven.

Fruitboomgaard ‘Fruitweijde’
Burgemeester Posthumus vertelde de leerlingen en aanwezigen over het belang van natuur, bomen, fruit en elkaar ontmoeten. “De fruitboomgaard is een aanwinst voor onze gemeente. Het speciale aan deze fruitboomgaard is dat het verschillende aspecten samenbrengt. Fruitbomen zijn mooi om te zien, de boomgaard is met alle fases van groei en bloei educatief heel interessant én brengt mensen samen. Ook spelen bomen een doorslaggevende rol bij het leefbaar houden van onze aarde. Niet alleen vangt het blad van een boom CO2 weg, het zorgt ook voor verkoeling.” aldus burgemeester Posthumus. Daarna onthulde hij met leerlingen uit groep 5B de naam van de fruitboomgaard: ‘Fruitweijde’. De naam is bedacht door deze leerlingen en past uitstekend bij de wijknamen in Obdam.

Lespakket en attentie voor de leerlingen
Wethouder Win Bijman overhandigde directeur Paul Lakeman van De Caegh een lespakket van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Wethouder Caroline van de Pol schonk de leerlingen namens de gemeente kratten vers fruit. Zo kunnen de leerlingen nu al proeven wat er straks zal groeien.

Plukken, genieten en elkaar ontmoeten
Zodra de bomen volgroeide vruchten geven, zijn inwoners welkom om in de fruitboomgaard vruchten te plukken. Zo kunnen inwoners tijdens een wandeling genieten van een vers geplukt stuk fruit of samen met andere inwoners fruit plukken.