In de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen uit West-Friesland begonnen met beleggen. Het is met name sinds de pandemie het geval dat beleggen razend populair is geworden. Dat heeft onder andere te maken met de economische onzekerheid die er toen ontstond en de toegankelijkheid van investeren in onder andere cryptocurrency.


Het is bijvoorbeeld goed te zien op de BTC koers dat er meer beleggers bij zijn gekomen: sinds de pandemie wordt record na record gehaald. Heb je echter nog nooit geïnvesteerd in cryptocurrency zoals Bitcoin, dan heb je waarschijnlijk geen idee hoe dat precies komt. Daarom zoomen we in dit artikel verder in op de Bitcoin en waar je op moet letten wanneer je erin wil investeren.

Wat is Bitcoin precies en waarom is het opgericht?

Grote kans dat je weleens gehoord hebt van de Bitcoin, maar dat je niet precies weet wat de munt inhoudt. De Bitcoin is een digitale valuta die je niet fysiek aan kunt raken. De munt bestaat uit een unieke reeks van cijfers en letters, waar een waarde aan wordt gegeven. De Bitcoin is dus alleen digitaal te vinden. Kijken we naar de geschiedenis van de munt, dan zien we dat iemand of een groep mensen (wie exact is niet bekend) op zoek was naar een alternatieve valuta zonder bemoeienis van een centrale bank of de overheid. In 2008 kwam na allerlei onderzoeken een paper uit over de beginselen van de Bitcoin, de eerste digitale munt die niet onder het toeziend oog van de overheid zou kunnen bestaan. Dat was dan ook de grootste reden waarom men een dergelijke munt wilde oprichten.

Het netwerk van Bitcoin wordt dus niet onderhouden door een bank of overheid, maar door een gedecentraliseerd netwerk van computers (nodes) die samen de zogeheten blockchain bijhouden. De blockchain is het grootboek van de Bitcoin waarin alle transacties staan verzameld. Iedereen kan dit bekijken, waardoor Bitcoin enorm transparant is. Een andere reden dat de cryptomunt is opgericht, is omdat men op zoek was naar meer anonimiteit en privacy. Door het gedecentraliseerde karakter van de Bitcoin en door het feit dat je niet met je eigen naam een transactie hoeft te doen, is dit mogelijk bij cryptocurrency. Dat maakt het digitale geld heel interessant voor een enorm divers publiek. Grappig weetje: in 2010 werden twee pizza’s verkocht voor 10.000 Bitcoin. Met de kennis van nu, nu één Bitcoin meer dan 60.000 dollar waard is, is dat ondenkbaar!

Waarom investeren in Bitcoin heel interessant kan zijn

Door de jaren heen is de waarde van de BTC koers dus hard gegroeid. Er zijn zelfs meerdere records gehaald, waarvan de meest nieuwe in maart 2024 is bereikt. Dit soort positieve nieuwsberichten rondom de munt trekken alsmaar nieuwe investeerders aan. Dat is uiteraard niet voor niets het geval. Investeren in Bitcoin brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De kans op het maken van rendement met Bitcoin is aanzienlijk. Je moet wel onthouden dat cryptocurrency heel volatiel is. Dat betekent dat de koersen enorm wisselen in waarde en dat je inleg kan worden verdubbeld, maar ook flink kan worden verminderd. Door de jaren heen is de cryptomunt echter alleen maar meer waard geworden, dus dat kan een reden zijn om te beginnen met investeren in Bitcoin.

  • Het anonieme karakter van crypto spreekt nog steeds veel mensen aan. De transacties die worden uitgevoerd hoeven namelijk niet onder je eigen naam worden gedaan. Ook het gedecentraliseerde karakter vinden veel mensen prettig.

  • Crypto, en met name de Bitcoin, heeft zich bewezen een stevig middel te zijn tegen inflatie. Dat komt omdat er ‘maar’ 21 miljoen Bitcoins bestaan en de munt dus eindig is.

  • Je kunt met Bitcoin binnen no time een transactie doen naar welke plek dan ook wereldwijd. Dit gaat snel en kost je bijna niks, in tegenstelling tot internationale transacties met je gewone betaalpas.

Zolang je onthoudt dat investeren in Bitcoin ook risico’s met zich mee kan brengen en je op een verstandige manier investeert, is het zeker aan te raden om je hierin te verdiepen.

Met deze tips begin je goed voorbereid aan je crypto-avontuur

Zie je het, net als veel andere inwoners van West-Friesland, wel zitten om ook te investeren in cryptocurrency? Het is altijd raadzaam om je goed te verdiepen in de Bitcoin of een andere cryptomunt, zodat je een beetje weet wat er speelt en wanneer je wel of niet moet investeren. Online vind je iedere dag het laatste cryptonieuws. Verder is het aan te raden om alleen te beleggen met geld dat je voor nu even kunt missen. Juist omdat de Bitcoin en andere crypto zo volatiel zijn, weet je nooit wat er met je inleg gebeurt.

Over het algemeen is de lange termijn in de meeste gevallen rooskleurig, maar vanaf wanneer dat moment daar is weet niemand exact. Dat maakt investeren in de BTC koers tegelijkertijd ook best lastig. De koersen zijn immers niet te voorspellen. Daarom is het een must om alleen geld in te leggen dat je nu niet nodig hebt. Tot slot is het een must om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. In andere woorden: beleg in meer dan alleen crypto om zo je kansen én risico’s te spreiden.