ANNA PAULOWNA - Bakkerij Alkemade uit Anna Paulowna is er opnieuw in geslaagd om de lekkerste roomboter kerststol van Nederland te bakken. Bakker Paul Alkemade is door het dolle heen. "We hebben meer dan 150 concurrenten verslagen!"

De vakjury bekroonde het kerstbrood unaniem tijdens de landelijke verkiezing in Drachten. Op de gebieden smaak, vulling, malsheid en uitstraling kwam die van Alkemade het beste uit de bus. "Het is een heel oud recept van m'n vader, die we al heel erg lang gebruiken", zegt Paul tegen NH Nieuws.

Bakvaste rum

De bakkerij werkt alleen met kwaliteitsproducten. "We gebruiken goede bloem en goede krenten en rozijnen, die we eerst een dag laten weken in bakvaste rum. Daarnaast zijn de bakkers die hier werken gewoon echte vakmannen."

Volgens de bakker is het nog niet zo eenvoudig om de kerststol te maken. "Ik heb er aan het begin wel echt wat verknald", lacht hij. "Het is toch een speciale techniek en die moet je onder de knie krijgen. De jongens die hier werken hebben het ook weer moeten leren, dus zo blijft het wel een beetje in de familie en in de bakkerij!"

'Elke dag een plakje'

Ondanks het feit dat Paul het kerstbrood in deze tijd van het jaar dagelijks maakt, heeft hij er nog lang niet genoeg van. "Ik neem elke dag een plakje bij de lunch. Heerlijk!"