WIJDENES - Een vooraf geplande zeilreis tijdens het Pinksterweekend verliep voor vier studievrienden niet zoals ze hadden bedacht. Roerproblemen gooide het zeilweekend in het water.

Vier jongeren hadden voor dit Pinksterweekend een mooie zeilreis uitgestippeld. Zaterdag zouden ze van Monnickendam naar Enkhuizen zeilen en vanaf daar de volgende dag richting thuishaven Makkum. De harde wind zou zaterdagavond afzwakken waardoor er niks meer in de weg lag voor een mooie tocht.

Rond 18:00 uur zaterdagavond vertrok het 13 meter lange zeilschip richting Enkhuizen. De wind zou die avond afzwakken tot een matige 5 Bft, wat ook gebeurde. Op de genua voer het zeilschip met twee andere schepen mee naar Enkhuizen. Halverwege de reis, voor de kust van Wijdenes, wakkerde de wind ineens aan. Op de genua stond te veel kracht om deze in te halen. Het plan van de schipper om de boeg in de wind te krijgen mislukte omdat het roer vastsloeg. Er was geen beweging meer in te krijgen. Direct heeft de bemanning het schip geankerd en de genua binnengehaald. Ook met het noodroer kregen ze geen beweging meer in het roer: het zat muurvast. De schipper heeft telefonisch contact opgenomen met het kustwachtcentrum.

Om 21:18 uur werd de bemanning van Reddingstation Wijdenes gealarmeerd. Het zeiljacht lag 1,5 mijl uit de kust van Wijdenes. Doordat het roer dwars stond en de wind aanwakkerde tot 7 Bft werd de klus er niet gemakkelijker op. Vanwege de weersomstandigheden werd een opvarende zeeziek en licht onderkoeld. Deze is direct van boord gehaald en opgewarmd en bijgekomen in de auto van een vrijwilliger aan de wal. De klus werd steeds lastiger te klaren vanwege de weersomstandigheden en het intredende duister. Om middernacht is er besloten om het zeiljacht voor de kust van Wijdenes voor anker te gooien en de volgende ochtend vroeg de klus weer op te pakken.

Net na deze beslissing werd er een vuurpijl waargenomen vanaf de reddingboot. Drie opstappers zijn aan boord gegaan van het zeiljacht en hebben de bemanning geholpen bij het voor anker leggen van het schip inclusief noodanker. De reddingboot is met nieuwe bemanning zoekslagen gaan maken. Vlak voordat de zoekactie was afgelopen, lag het zeilschip voor anker voor Wijdenes. De wind zwakte af tot 3/4 Bft.

Op Eerste Pinksterdag waren de vrijwilligers van Reddingstation Wijdenes al weer druk bezig bij het zeilschip. Het anker zat erg vast in de bodem waardoor het lastig op te halen was. Toen het schip was afgemeerd, is er een vrijwilliger in het water gesprongen om het roer te inspecteren. Met vereende krachten is het roer alsnog losgerukt. Er was geen schade ontstaan. Doordat alles weer soepel verliep, hebben de jongeren de keuze gemaakt om alsnog hun reis te vervolgen. Tegen 13:00 uur lag de reddingboot weer stand-by voor een nieuwe alarmering.

In totaal zijn de vrijwilligers ruim 8 uur in touw geweest met deze hulpverlening met tussendoor een kleine 4 uur slaap. Ook dat is vrijwilligerswerk!