GROOTEBROEK - Het OM heeft taakstraffen tot 240 uur geëist voor de dood van de 4-jarige Maurycy Biernacki. De peuter kwam in december 2015 om het leven toen hij bij speelpark Happy Days in Grootebroek van een speeltoestel viel en met zijn hoofd op de betonnen vloer terechtkwam.

Het OM vervolgt de speelhal, medewerkers van de hal, kinderopvang Small Steps en een oud-medewerker van de opvang voor dood door schuld. De officier vindt dat Happy Days ernstig in gebreke is gebleven wat veiligheid betreft. Lieuwe de J. had moeten zorgen dat bezoekers geen gevaar liepen. Het speeltoestel voldeed op geen enkele wijze aan de veiligheidseisen.

De Officier van Justitie vindt dat bij directeur Lieuwe de J van Happy Days en medewerker Jeroen S. sprake was van bewuste schuld. Bij Petra K. de pedagogisch medewerkster van de kinderopvang was er sprake van onbewuste schuld, juridisch gezien. Van alle drie mogen hogere eisen gesteld worden dan van de gemiddelde mens qua veiligheidszorg, vindt de officier.

Het OM eist een taakstraf van 240 uur voor Lieuwe de J en 180 uur taakstraf voor Jeroen S. Tegen de medewerkster van de kinderopvang eist het OM 100 uur. En tegen het bedrijf Happy Days is de eis 20.000 euro geldboete. Alle vier de verdachten worden beschuldigd van dood door schuld.

Dat de medewerkers van het speelpark nooit de handleiding van het desastreuze toestel hebben gelezen is volgens de aanklager schandalig: "Ze hebben er een potje van gemaakt en hadden het ongeval kunnen voorkomen." De aanklager zegt dat hij snapt dat geen enkele straf hoog genoeg is als genoegdoening voor de ouders. Als ouder zelf had de officier het soms moeite om het droog te houden tijdens deze zaak.

Medewerker miste EHBO-diploma en instructies
Jeroen S. noemde zich eerst bedrijfsleider van Happy Days, maar nam dat later terug. De officier ziet hem wel als leidinggevende binnen het bedrijf. OM stelt dat hij bekend had moeten zijn met het gebruik van het speeltoestel. Hij wist dat het veel te hoog was voor kleine kinderen, heeft hij zelf gezegd. Ook heeft hij toegestaan dat er een onervaren medewerker bij stond.

Medewerker Patrick die aanwezig was tijdens de val, had geen EHBO-diploma en was niet goed geïnstrueerd door zijn werkgever. Hij wordt daarom niet vervolgd. De NVWA wordt niet strafrechtelijk vervolgd, maar gaat de ouders wel een schadevergoeding betalen.

Toestel deugde niet
Uit onderzoek van een deskundige blijkt dat het toestel, de afmatrace, niet bestemd was voor kinderen die met de kinderopvang mee waren. Ze waren te jong. Er had permanent toezicht moeten zijn en ook hadden er matten moeten liggen. De wanden hadden hoger moeten zijn.

Overigens bleek uit onderzoek dat het certificaat niet klopte bij het bewuste toestel. Het was een andere type afmatrace. Het bewuste type had nooit in de handel gebracht mogen worden, zegt de officier.

De eigenaar, Lieuwe de J., was al in 2013 gewaarschuwd dat zes toestellen niet aan de veiligheidseisen voldeden en ook geen certificaten hadden. Hij zou ze laten keuren, maar deed dit niet.

Kinderopvang hield onvoldoende toezicht
Kinderopvang Small Steps had volgens de officier onvoldoende inzicht in de uitstapjes en de locatie van Happy Days. Volgens een deskundige is het onduidelijk wat de kennis van de locatie was. Niemand was eerder bij de Fun FActory geweest.

Small Steps had meer kennis moeten hebben van de locatie, stelde een deskundige. Bij deze locatie waren minimaal 2 beroepskrachten nodig voor de groep van tien kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud.

De leidinggevende van Happy Days had betere info moeten geven aan de groep van de kinderopvang. Petra K., de pedagogisch medewerker die de groep begeleidde, had zelf moeten inzien dat het speeltoestel veel te gevaarlijk was voor jonge kinderen. Daarnaast zou ze geen continue toezicht hebben gehouden. Niet gezien dat het jongetje op de rand klom en daardoor ook niet tijdig kunnen ingrijpen.