ANDIJK - Het is zaterdag 28 december 2019 als een 73-jarige man steeds opschrikt van harde vuurwerkknallen voor zijn deur in Andijk. Ook zijn katten hebben duidelijk last van het lawaai en zijn angstig. Nadat een vuurwerkbom afgaat en in zijn tuin belandt, is voor de bejaarde man de maat vol. Hij stapt naar buiten en vraagt boos aan de drie jongens die het vuurwerk afsteken om te stoppen.


Aangifte slachtoffer

Volgens de oudere man ging één van de jongens voor hem staan en riep: "Sla mij dan!". Waarop hij uit het niets de man een harde klap tegen zijn hoofd gaf. De man viel op de grond waarop hij werd geslagen en tegen zijn hoofd werd geschopt. Toen de man opstond, gingen de jongens ervandoor.

De politie werd gewaarschuwd en startte een zoekactie. Toen twee jonge mannen zich drie dagen later op het politiebureau meldden, werden zij aangehouden. Van één van hen werd de zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Een 19-jarige man uit Andijk moest zich vandaag (24 december) voor de rechtbank verantwoorden.

Verweer verdachte
Volgens de 19-jarige verdachte dreigde de 73-jarige man de jongens te slaan en zou hij dit ook gewild hebben, maar kreeg hij de kans niet omdat deze verdachte van zich afsloeg. De officier van justitie benoemde ter zitting dat het slachtoffer het wellicht anders had moeten aanpakken toen hij de jonge mannen aansprak, maar dat het geweld dat vervolgens tegen hem werd gebruikt, niet in verhouding stond met de woorden die de man had uitgesproken.

Naming & shaming
De officier van justitie benoemde ook dat de zoektocht naar de belagers van de bejaarde man ontaardde in een ware heksenjacht en ertoe leidde dat de 19-jarige verdachte ‘met naam en toenaam genamed en geshamed’ werd op social media. Zij erkende dat dit vervelend is geweest voor de verdachte. Dit effect lag echter buiten de invloedssfeer van de politie en het OM.

Strafmaat
De officier van justitie liet weten bij het bepalen van de strafmaat in kleine mate rekening te houden met de mediahype die ontstond rondom de verdachte, maar dat zij vindt dat wat het slachtoffer is aangedaan zwaarder weegt. De bejaarde man heeft nog steeds last van de mishandeling. Een man op die leeftijd is geen partij voor deze jonge verdachte die in de bloei van zijn leven is. Dat rekent de officier van justitie de verdachte zwaar aan.

Ook meldde de officier van justitie het opvallend te vinden dat de verdachte zich pas bij de politie meldde toen zijn naam bekend werd in de media en hij bang was boze mensen op de stoep te krijgen. Eerdere getuigenoproepen waarbij het gehavende gezicht van het slachtoffer te zien was, deden de man niet besluiten om zich te melden.

Alles afwegende heeft de officier van justitie besloten een taakstraf van 50 uur te eisen plus het betalen van een schadevergoeding aan het slachtoffer.

De rechtbank heeft direct uitspraak gedaan en aan verdachte een taakstraf van 40 uur plus een te betalen schadevergoeding opgelegd.