MEDEMBLIK - Nikki Lee Janssen uit Medemblik is heel blij met de veroordeling van haar afperser Ricardo van der S. uit Den Bosch. Hij kreeg vandaag dertig maanden cel voor een reeks strafbare feiten, waaronder het stelen en delen van een pikante video van de Medemblikse. "Ik denk dat het een mooi signaal is dat de zaak serieus genomen wordt", reageert Nikki Lee tegen NH Radio.

Ricardo van der S. hackte de Dropbox van Nikki Lee en probeerde haar af te persen. Hij dreigde een erotische video openbaar te maken. Toen ze weigerde te betalen, voegde Van der S. de daad bij het woord en plaatste het filmpje op Dumpert.

Dat is voor Nikki Lee ook de kern van de zaak: "Je weet zo lang niet wie je dit aandoet. En natuurlijk dat halfnaakte filmpje op Dumpert met 1 miljoen views. Bij alles en iedereen denk je: heb jij het gedaan? Of heb je het gezien?"

Slachtoffers helpen
De rechter oordeelde vandaag dat Van der S. dertig maanden de cel in moet. Het vonnis is gelijk aan de eis. "Daar ben ik heel blij mee", aldus Nikki Lee.

De Medemblikse hoopt ook dat de uitspraak hoop biedt aan andere slachtoffers. "Ik had bijvoorbeeld veel steun aan Peter R. de Vries. Maar als je dit niet hebt, en je bent 13 of 14 jaar oud en dit overkomt je, dan weet je niet waar je naartoe moet. Ik hoop dat mijn verhaal toekomstige slachtoffers helpt."

Smaad, oplichting en witwassen
Behalve voor het hacken van Nikki Lee's Dropbox-account en het verspreiden van de video veroordeelde de rechtbank Van der S. ook voor smaad, oplichting en witwassen.

Hij dupeerde tientallen mensen, onder wie 23 klanten van Bol.com en Wehkamp. Via phishing achterhaalde hij hun inloggegevens, om vervolgens op hun naam dure spullen te bestellen en die na ontvangst door te verkopen.