URSEM - Het was voor veehouders Rein en Teun Roskam behoorlijk schrikken toen er vanmorgen rond vijf uur opeens hard op hun raam werd gebonsd. Toen ze naar buiten liepen bleek hun hooischuur met daarin zo'n dertig kalveren in brand te staan. "Het was verstand op nul en gaan."

De brandweer was vrij snel te plaatse om het vuur te blussen. Omdat er weinig water in de buurt te vinden was, kwamen zij met extra materieel. "Het is dankzij de man die de brand ontdekte en de brandweer dat het allemaal nog meevalt", vertelt Teun Roskam. Alle kalfjes werden gered.

De brand is waarschijnlijk veroorzaakt door hooibroei. Als het hooi vochtig en warm is kan het vanzelf in brand vliegen. Het kwam voor de veehouders als een verrassing. "Ik had het niet verwacht", vertelt Rein. "Het hooi was gewoon koud vanaf de buitenkant en het rook ook lekker. Normaal gesproken is het heet en komt er vocht uit."

Schade
Hoe groot de schade is, is volgens Rein niet echt in te schatten. Naast schade aan de schuur en landbouwvoertuigen zijn de twee veehouders ook een hoop stro verloren. Dat terwijl er al een tekort is door de droogte van de afgelopen weken. "We zullen hooi moeten bijkopen. Voorlopig kunnen we wel door maar het is wel een flinke domper."