WEST-FRIESLAND - “Ik heb altijd gezegd, ik laat me niet voor de gek houden. Maar nu ben ik toch in de maling genomen en niet zo’n beetje ook.” Dat zegt een 87-jarige slachtoffer uit Hoorn nadat een zogenaamde loodgieter zichzelf haar woning heeft ingepraat door middel van een babbeltruc en haar heeft bestolen.


De zogenaamde loodgieter én bankmedewerker

In augustus belde een man die zei van de woningbouw te zijn en of het goed was als hij even langs kwam om de leidingen te controleren. Dit klonk geloofwaardig en het slachtoffer gaf aan dat hij langs kon komen. Niet veel later stond de loodgieter van de woningbouw voor de deur en checkte samen met de bewoonster haar woning. Alles was in orde en de man vertrok weer. Ongeveer een uur nadat de loodgieter weg was, werd de vrouw gebeld door een zogenaamde medewerker van de bank met de vraag of zij haar pinpas kwijt was. En dat bleek inderdaad het geval te zijn. “De man vroeg mij om mijn pincode en die heb ik, heel stom, aan hem gegeven,” aldus het slachtoffer. De volgende dag besloot de vrouw zelf met de bank te bellen maar toen bleek al een behoorlijk geldbedrag van haar rekening te zijn gehaald.

Meerdere slachtoffers

Nadat de Hoornse aangifte had gedaan, bleken nog meer mensen in West-Friesland het slachtoffer te zijn geworden van een zelfde soort babbeltruc. In de periode van half augustus tot en met begin oktober kwamen meerdere aangiften uit onder andere Schagen, Wognum en Hoogkarspel binnen bij de politie. Onderzoek naar deze aangiften loopt.

Het politieonderzoek

Cock Jansen is één van de rechercheurs die deze zaken onderzocht; “Door onder meer het opvragen van beelden van verschillende pintransacties en intensief onderzoek met verschillende afdelingen binnen de organisatie, hebben wij onlangs een 25-jarige man uit Bovenkarspel en een 24-jarige vrouw uit Nieuwegein aangehouden. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee.”

Het aangehouden duo

De raadkamer van de rechtbank heeft besloten dat het tweetal voorlopig vast blijft zitten. Binnenkort beslist de rechtbank over de voortzetting van deze voorlopige hechtenis van de twee. “Wij zien dat de verdachten kwetsbare mensen hebben uitgekozen. Dat maakt deze feiten extra ernstig”, licht persofficier van justitie Annette van Kooij toe.
Het onderzoek loopt ondertussen door, gekeken wordt voor welke diefstallen het duo nog meer verantwoordelijk kan worden gehouden. De verwachting is dat er soortgelijke feiten bijkomen.

Wat is een babbeltruc?

Beroving door een “babbeltruc” komt vaak voor: onbekenden bellen aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld of andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. De politie is alert op deze vorm van diefstal.

Preventietips

-Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
-Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
-Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag altijd om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Twijfelt u? Laat dan, voordat u de persoon binnenlaat, hem of haar ter controle bellen naar het betreffende bedrijf of de instantie. Of bel zelf met het bedrijf of de politie.

Meer informatie over babbeltrucs? Klik dan op deze link https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html.